Stap 2 - CONTRACT

Het doel van een reserverings- of optiecontract is om de woning te reserveren zodat jij genoeg tijd hebt om een woningonderzoek te laten doen. Maar let op want contracten en met name reserveringscontracten vragen extra aandacht.

Checklist

Je hebt een contract ontvangen van de makelaar of advocaat

Deze korte checklist is niet om te doe-het-zelven, maar om snel te kunnen zien of men ook rekening houdt met jouw belangen.

Een goed contract legt namelijk de basis voor een veilige koop, een slecht contract is vragen om problemen. Een second opinion van IGP-Injurad is geen overbodige luxe. Je ontvangt een rapport van een advocaat, zodat je het contract kan laten aanvullen of aanpassen.

Voldoet het contract dat je hebt gekregen niet, dan is het verstandig om contact met ons op te nemen, zodat we je kunnen helpen bij het opstellen van een goed contract.

  • Waar je zeker niet voor kan tekenen is dat je de woning hebt gezien en de situatie kent of woorden van die strekking. Het lijkt heel logisch, maar zonder gedegen woningonderzoek ken je de legale en de urbanistische staat en dus de beperkingen/risico’s helemaal niet.

LET OP! Dit is een bijzonder valse clausule (bijna niet te goeder trouw) die alle verantwoordelijkheid bij jou legt. Als er wat mis blijkt te zijn heb je geen poot om op te staan.

  • Teken geen contract omdat deze er zo lekker kort en begrijpelijk uitziet, dat geldt met name voor reserveringscontracten. Makelaars willen je zo snel mogelijk binden, maar deze contracten zijn de veroorzakers van discussie en problemen achteraf (zie overige punten).
  • Niet zelden staan er in een contract tegenstrijdige clausules of beloftes van documenten die niks met legaliteit te maken hebben. Woordjes wijzigen van ‘en’ in ‘of’ kan al leiden tot tegenstrijdige belangen.
  • Niet het adres of kadastrale nummer, maar de letterlijke tekst uit de Nota simple moet worden overgenomen én dat de woning voldoet aan de wettelijke eisen en het huidige bestemmingsplan, zonder aanvulling/uitzondering.

LET OP! Dit komt nauw en moet juridisch correct worden opgenomen.

  • Het moet glashelder zijn wanneer het reserveringsbedrag aan jou moet worden terugbetaald en het contract wordt ontbonden. In andere woorden alles waaraan de woning moet voldoen, omdat je anders geen interesse hebt.

LET OP! Deze clausule moet aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen.

  • Als het reserveringscontract automatisch overgaat in een koopovereenkomst moet je opletten om te voorkomen dat je niet ongewild verplicht wordt tot het kopen van een woning met allerhande problemen/risico’s of illegaal blijkt te zijn.
  • De risico’s van een reserveringscontract beperkingen zich lang niet altijd tot “slechts” het verliezen van het reserveringsbedrag als je de koop afblaast. Het kan flink stress opleveren (zie interview met Arjan en Linda op YouTube).

IGP-Injurad biedt twee mogelijkheden:

  1. Je kunt een second opinion vragen voor het contract dat je van de makelaar of jouw advocaat hebt gekregen. Voor €195* krijg je binnen 3 werkdagen een rapport van een advocaat met persoonlijke uitleg, zodat je het contract indien nodig kunt laten aanpassen of aanvullen.
  2. De koper heeft het recht om het contract aan te leveren. Laat het contract door ons opstellen. Voor €339* krijg je binnen 3 werkdagen een contract volledig afgestemd op jouw situatie en voorwaarden met persoonlijke uitleg.

Als je wilt hebben we coördinatoren die je kunnen begeleiden.

* Incl. btw

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Naam
Waar kunnen we je mee helpen